Friday, February 1, 2013

Neodance


Neodance je izraz duše i duha neolitske kulture koja je postojala na tlu stare Europe, posebice Hrvatske (Danilo-Hvar kultura), opisane u knjigama A.P Kezelea “Povratak Boginje”, "Duša Stare Europe", "Jedno svjetlo, mnogo duša" i "NeoDance - duhovni ples starih Europljana".

Ta je zaboravljena civilizacija tisućama godina (8000-3500 pr.n.e) živjela u miru i jednakosti, a njegovala je poštovanje prema cjeloukupnom životu. O njima ne znamo mnogo. Ali, primjerice, znamo da su štovali žensko (Boginja) kao i muško božansko načelo. Također znamo da je jedan od prvih i najvažnijih izraza njihove duhovnosti bio ritualni pokret, dakle ples!

“Neodance” (riječ je nastala kombinacijom riječi ‘neolitski’ i ‘ples’, dok u isto vrijeme potiče slutnju nečeg novog - ‘neo’) je praktičan način izražavanja i spoznaje svemira, našeg najdubljeg jastva te božanskog načela posvuda oko nas.

Nakon što je napisao knjigu “Povratak Boginje”, Adrian je na osnovi nje ponudio i praktične načine oživljavanja prastare neolitske kulture od koje možemo mnogo naučiti. Jedan od tih načina je i ritualni pokret, odnosno ples.

Iz znanja o dalekoj prošlosti i različitim kulturama koje su tada cvjetale nastaje nova paradigma. Na osnovi nje može se promijeniti i naša budućnost.

Nastaju i nove-stare prakse, još jednom nas podsjećajući tko smo i zašto smo zapravo ovdje.NeoDance kao duhovni ples starih Europljana, podučava se unutar da od 2003. godine. Nastao je u sklopu projekta neokulture. NeoDance je jednsotavan ali iskustveno vrlo snažan ples kojeg mogu provoditi svi, bez obzira na dob ili sposobnosti.

Postoje tri radionice neodancea - ples prirode, ples svijesti i ples Boginje. Neodance podučavaju posebno štkolovane instruktorice i i instruktori.


NEODANCE RADIONICE

SMISAO PLESA I PRIČA O BOGINJI (članak, Adrian P. Kezele)

LITERATURA: NEODANCE - DUHOVNI PLES STARE EUROPE

VIDEO: PLES PRIRODE

GLAZBA: CD DISTANT PAST

VIDEO: NEOKULTURA