Thursday, February 14, 2013

Tajne indijske astrologije

Tajne indijske astrologije
Tajne indijske astrologije pojavile su se prvi put 1998. godine kao prva knjiga na hrvatskom jeziku koja je otkrivala potpuno nepoznato područje - jyotish, astrologiju prastarih vedskih rišija. Doživjevši u međuvremenu nekoliko ponovljenih nepromijenjenih izdanja, sada je ponovo pred vama, nadopunjena iskustvom u podučavanju nekoliko generacija učenika i studenata, predavanjima, razgovorima i savjetovanjima.

Ova osobita knjiga pružit će vam obilje novih obavijesti o nepoznatom, ali vrlo zanimljivom području istodobno vas podučavajući praktičnim vještinama o tome kako upoznati svoju prošlost, promijeniti svoju sadašnjost i izabrati svoju budućnost. Knjiga Tajne indijske astrologije je svojevrstan priručnik iz kojega ćete naučiti širok opseg znanja: od izrade natalne karte pa do tanahnih detalja tumačenja za indijsku astrologiju jedinstvenog sustava planetarnih razdoblja.

Ako ste i vi, poput mnogih milijuna širom svijeta, zainteresirani za otkrivanje prastarih tajni o ljudskoj sudbini, o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, zavirite u ovu knjigu. Čaroban i još uvijek neistražen svijet indijske astrologije čeka na vas.

Indijska astrologija - jyotish

Riječ đjotiš kovanica je od dvije sanskrtske riječi: đjoti što znači svjetlo i iša, odnosno išvara što može značiti Bog, ali zapravo onaj dio Boga koji stvara, dakle Stvoritelj. S obzirom na to riječ đjotiš možemo prevesti na nekoliko načina. Najjednostavniji prijevod je svjetlo ili stvaratelj svjetla.

Svjetlo osvjetljava naš put. Kad je put osvijetljen, lakše nam je sagledati njegove prednosti i moguće opasnosti. Lakše nam je izabrati pravi smjer. Lakše nam je izbjeći prepreke i ostvariti svoje želje. Svjetlo ima čarobnu moć jer, po definiciji, uklanja tamu.

Iza svjetla đjotiša - indijske astrologije - krije se ogromno bogatstvo metoda i tehnika, cijeli jedan labirint pojmova i njihovih međusobnih odnosa, a njihova je svrha izražena odmah, već u samom nazivu: đjotiš je svjetlo, ali istodobno i ono što stvara svjetlo.

Razmislite o podnaslovu ove knjige: “Upoznajte svoju prošlost, promijenite svoju sadašnjost i izaberite svoju budućnost”. Kad dobro i temeljito razmislite o tome, neće biti potrebno mnogo vremena i svrha i razlozi uporabe đjotiša - indijske astrologije - postat će vam kristalno jasni!

Predgovor promijenjenom izdanju

Tajne indijske astrologije su od svojega prvog pojavljivanja 1998. godine doživjele nekoliko nepromijenjenih izdanja. Pred vama je sada nova inačica ove knjige, prerađena na način koji više odgovara suvremenim potrebama.

Naime, “stara” knjiga je bila napisana kao priručnik uz jednogodišnji studij đjotiša koji sam u to vrijeme vodio. Međutim, s vremenom je jednogodišnji studij prerastao u trogodišnji, pojavilo se mnogo “novog” znanja, a i moje iskustvo u podučavanju je znatno obogaćeno. Kako i ne bi kad su kroz studij prošle generacije studenata! U praksi sam uvidio koji načini podučavanja su najbolji i što se zapravo zahtijeva od jedne ovakve knjige.

Primjerice, u starom izdanju je bilo mnogo tehničkih detalja koje čitatelj nije mogao svladati bez stručne pomoći iskusnog voditelja. Zbog toga su najveći dijelovi knjige bili neiskorišteni i nerazumljivi. S druge strane, pojava novog materijala zbog rasta i proširivanja studija zahtijeva nove podatke koji su sada uključeni u ovu knjigu.

Dakle, nečega je manje (onoga što prosječnom čitatelju ionako nije bilo od koristi), a nečega je više (onoga što predstavlja bitnu obavijest o smislu i sadržaju đjotiša). Ipak, ono “više” je prevledalo i nova knjiga sada ima barem 100.000 znakova više od stare (to je oko 50 stranica)!!!

Radeći na promjenama, bio sam u dilemi kako ih provesti. Naime, postavlja se pitanje kome je knjiga namijenjena? S jedne strane, ona može poslužiti kao prva informacija o đjotišu. Opsežni uvodni dio od gotovo stotinjak stranica sam za sebe je mala knjiga koja čitatelja upoznaje s osnovnim postavkama đjotiša, njegovom filozofijom i načinom na koji pristupa astrologiji. Taj je dio od presudne važnosti. jer pogrešan pristup đjotišu u početku znači veliko zastranjivanje na sredini te potpuni promašaj na kraju.

Tajne Indijske astrologije bila je prva knjiga na ovim područjima koja je uopće govorila o đjotišu. U međuvremenu su se pojavile i druge knjige, ali i druge škole đjotiša. Da, đjotiš nije jedinstveno tijelo i unutar njega ima raznih mišljenja i pristupa. Neki od njih su srodni onome o čemu ćete čitati u ovoj knjizi, ali neki nisu. Štoviše, mora se reći i to da ponekad neke škole đjotiša zastupaju konzervativna, pa čak i nazadanjačka stajališta. Imajte na umu da bi đjotiš morao biti univerzalan te primjenjiv u svakoj kulturi i okolnostima. On nipošto ne služi za “uvoz” istočne filozofije ili religije, mada će ga neki nesvjesno tako predstavljati. No, tako nešto nećete pronaći na ovome mjestu. Đjotiš je mnogo širi od jedne kulture, pa čak i njezine povijesti.

S druge strane, ovdje ima dovoljno tehničkih podataka da početnika, kao i malo naprednijeg studenta ili studenticu, upozna s novim znanjima. Međutim, mora se reći da knjiga nije namijenjena stručnjacima niti je u biti namijenjena samostalnom radu. Ona može poslužiti kao izvrsna nadopuna trogodišnjem studiju pri Duhovnoj akademiji ili kao opsežna informacija o jedinstvenoj školi đjotiša koja kontinuirano radi na ovom području već petnaestak godina.

Iskreno se nadam da će ovo promijenjeno izdanje ne samo nastaviti istim dobrim putem kao i prethodno već i ostaviti dublji utisak te upoznati zainteresirane s još više tajni indijske astrologije.

I na posljetku, moram reći da je ova revizija knjige napravljena potaknuta energijom i željom moje drage učenice, a sada suradnice i voditeljice đjotiš studija pri Duhovnoj akademiji u Sloveniji, Ksenije Rašković Nassif. Zahvaljujem joj na ljubavi i podršci koju je utkala u projekt đjotiš studija te joj želim mnogo dubokih trenutaka spoznaje koju sa sobom nosi praksa đjotiša.

No comments:

Post a Comment

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujemo da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.