Monday, February 11, 2013

Vastu


Osnovna namjena vastua je poduprijeti kvalitetan, zdrav i "duhovan" način života. Vastu je dio duhovnog puta - ono nešto što čini razliku od svjetovnog boravišta naspram duhovnom boravištu. I pritom se ne misli na hram, ašram ili drugu vrstu duhovnih građevina. Svaka kuća, pa tako i svaka prostorija u kući, mogu postati duhovno boravište ako se prilagode ili još bolje u potpunosti izgrade prema vastu načelima. Vastu je drevna vještina prilagođavanja stambenih i drugih prostora prirodnim zakonima i to tako da djeluju povoljno na zdravlje, stvaralaštvo, blagostanje i sreću njihovih stanovnika.

Riječ "vastu" znaci boravišste, a znanje o tome se naziva "vastu vidja" - znanje o stanovanju. Vastu vidja nam omogućava izvršavanje malih promjena u stanu ili na radnom mjestu i na taj način uskladimo prostor s načelima tog drevnog znanja. Osnovno načelo vastua je povezanost izmedu makrokozmosa i mikrokozmosa. Makrokozmos je svemir, a mikrokozmos čovjek. Sklad između njih se odražava kao stanje ravnoteže, obilja i zdravlja. U to smislu vastu je povezan s drugim znanjima poput ajurvede, ghandharvavede a posebice jyotisha.

Ajurveda obnavlja sklad čuvajuć naše tijelo od neravnoteže. Gandharva veda obnavlja sklad izlazući naša osjetila harmonijama i tonovima koje odražavaju prirodne zakone. Jyotish obnavlja sklad upučujući nas u postupke kojima djelujemo na nas karmički dug i životnu zadaću. Jednako tako, i vastu obnavlja sklad između makrokozmosa i mikrokozmosa objašnjavajući nam u kakvom bismo domu morali živjeti; kakvo bi moralo biti naš neposredno okruženje.

Može se reći da je vastu poput medicine za građevine. Osim što nas podučava o tome kako izgraditi stanove i kuće u skladu s prirodnim zakonima, daje nam naputke o tome kako ispraviti greške u postojećim stambenim prostorima. U svjetlu vastu vidje, kultura stanovanja postaje mnogo više od potrebe ili estetskog užitka; postaje dio naseg rada na sebi a istodobno i sredstvo unapređenja kvalitete života, uspješnosti i stvaranja sreće.

Vastu tvrdi da prostor u kojem stanujemo ima moć izvlačenja na površinu naših unutarnjih potencijala, jednako kao i moć njihovog zatiranja. Također, tvrdi da prostor i njegov oblik, orijentacija i uređenje imaju moć oslabiti ili unaprijediti naše zdravlje; povećati ili smanjiti našu sposobnost zarađivanja; unaprijediti ili zapriječiti naše stvaralaštvo; poboljšati ili oslabiti naše odnose, ubrzati ili usporiti naš duhovni azvoj… Drugim riječima, prostor ima moć djelovanja na svaki dio nasega života!

U praksi, vastu možete mozete koristiti u obliku osobnih vastu savjetovanja, seminara ili jednostavnog koristenja mjera ispravljanja. Također, postoji mogućnost školovanja za vastu praktičara, a zbog vitalne povezanosti između vastua i jyotisha, uvijet za to je barem prva godina jyotish studija.

VASTU SAVJETOVANJA

VASTU MJERE ISPRAVLJANJA

VASTU JANTRE

VASTU VIKEND SEMINAR


LITERATURA: VASTU - DOBRI DUH PROSTORA

ŠKOLOVANJE ZA VASTU PRAKTIČAR(A)KU

PRIMJER: MANSARDNI STAN

PRIMJER: BLAGOVAONICA