Wednesday, February 6, 2013

Vastu - dobri duh prostora

Vastu - dobri diuh prostora
Razmislite na trenutak o međupovezanosti svemira. Vidite li je? Osjećate li je? Možda ste dugo godina vježbali duhovne tehnike i radili na sebi, a ipak ne osjećate onu razinu međupovezanosti o kojoj čitate u knjigama. Možda vam upravo vastu pomogne da je doživite u potpunosti. To nije nemoguće, jer vastu stvara vidljivi sklad. Vastu djeluje u materijalnom svijetu, svijetu osjetila. Ponekad je potreban samo mali poticaj pa da unutarnji sklad, do tada skriven tankom zavjesom, naglo postane vidljiv. Vastu bi mogao biti taj poticaj - pokret uma i osjetila koji će zauvijek ukloniti zavjesu privida ispred stvarnosti savršenog sklada.

U svjetlu vastu vidje, prastarog znanja iz Indije, kultura stanovanja postaje mnogo više od potrebe ili estetskog užitka; postaje dio našeg rada na sebi, a istodobno i sredstvo unapređenja kvalitete života, uspješnosti i stvaranja sreće. Vastu tvrdi da prostor u kojem stanujemo ima moć izvlačenja na površinu naših unutarnjih potencijala, jednako kao i moć njihovog potiskivanja. Također, tvrdi da prostor i njegov oblik, orijentacija i uređenje imaju moć oslabiti ili unaprijediti naše zdravlje; povećati ili smanjiti našu sposobnost zarađivanja; unaprijediti ili zapriječiti naše stvaralaštvo; poboljšati ili oslabiti naše odnose, ubrzati ili usporiti naš duhovni razvoj… Drugim riječima, prostor ima moć djelovanja na svaki dio našega života!

Vastu-dobri duh prostora objasnit će vam načela ove prastare vještine, ali i njenu praktičnu primjenu u kući, stanu, dvorištu, radnom mjestu i u bilo kojem prostoru u kojemu borave ljudi. Osim općih pravila koja vrijede posvuda, ova knjiga po prvi put javnosti otkriva tajne prilagodbe vastua pojedincu i njegovoj životnoj zadaći. Također, naučit ćete što učiniti kad prilagodba prostorija ili razmještaj namještaja u skladu s vastuom nije moguć. Vastu predlaže mjere ispravljanja koje djelotvorno vraćaju ravnotežu u svaki prostor za stanovanje. Uz pomoć ove knjige vaš bi dom mogao postati skladno i poticajno mjesto osobnog razvoja, mira, sreće i blagostanja.

Kao i kod drugih vedskih vještina osnovna namjera vastua je pomoći duhovni razvoj čovjeka… Vastu je dio duhovnog puta - ono nešto što čini razliku od svjetovnog boravišta nasuprot duhovnom boravištu. I pritom se ne misli na hram, ašram ili drugu vrstu duhovnih građevina. Svaka kuća, pa tako i svaka prostorija u kući, mogu postati duhovno boravište ako se prilagode ili, još bolje, u potpunosti izgrade prema vastu načelima.

Knjigu "Vastu - dobri duh prostora" možete naručiti preko Dvostruke duge.