Sunday, January 20, 2013

Život-smrt-život


Proučavanje smrti - nekome bi se to moglo učiniti neprikladnim pa čak i morbidnim. I doista, osim ako nas smrt i pitanja vezana uz nju ne zanimaju profesionalno (primjerice, ako smo liječnik, psiholog ili svećenik), prosječan čovjek nema baš nikakvih sklonosti za njih. Stoviše, smrt je neželjen gost u našemu svijetu. Ona donosi tugu, rastanke, gubitak, bol, prazninu i mnogo drugih osjećaja i situacija koje bismo najradije izbjegli.

Možda bismo onda mogli proučavati smrt upravo zbog toga - da je izbjegnemo? Možda. Ali, to nije namjera ovog dijela našeg programa. Upravo suprotno, namjera je istražiti pitanje smrti kao dijela života i to ne poradi izbjegavanja već poradi potpunoga i svjesnog doživljavanja.

Navikli smo se na negativan pristup smrti, pa sad tu naviku moramo ispraviti, tim više jer je potpuno pogrešna. Naš je stav da u smrti nema ničega čega bi se morali plašiti, a ima mnogo toga zbog čega je vrijedno o njoj znati mnogo viš nego što sada znamo. Znanje o smrti i znanje o umiranju - to je onaj tajanstveni djelić mudrosti bez kojega sva druga znanja nisu cjelovita. Ako nismo duboko u sebi riješili pitanje smrti, onda ni rad na razvoju životne mudrosti nema čvrste temelje.

Cilj projekta Život-smrt-život je osvjetljavanje procesa umiranja i smrti, tako da na svaki dio svoga života pa čak i na onaj koji zovemo smrću, gledamo s radosću, uživanjem i, što je možda najvažnije, s mirom. Ovaj projekt otvara mogućnost za praktičnu primjenu znanja o smrti. Ako je poželjno znati kako živjeti da bismo bili sretni, jednako tako je poželjno znati kako umirati da bismo bili sretni! Znanje o ispravnom umiranju, a isto tako i o tome kako pomoći umirućima u laganom i smirenom prijelazu iz jednoga stanja života u drugo, može biti vrlo praktično. Budući da ćemo svi prije ili kasnije biti u situaciji da netko pokraj nas umire ili ćemo i sami umirati, vrijednost i potreba takvoga praktičnog znanja više je nego očita.


RADIONICA ŽIVOT-SMRT-ŽIVOT

LITERATURA: GOSPODAR SMRTI I ŽIVOT-SMRT-ŽIVOT

PREGLED TEMA (ŽSŽ - KNJIGA I RADIONICA)

DIJAGRAM: PUT DUŠE KROZ UMIRANJE I SMRT