Tuesday, January 8, 2013

Što je ajurveda?

Svaka knjiga o ajurvedi  počinje objašnjenjem riječi ajus/ajuh (život) i veda (znanje)  i zaključkom da je ajurveda znanje o životu. A svaki razgovor o ajurvedi započne pitanjem: „Ajurveda je indijska medicina, zar ne? “ Što je ajurveda zapravo? Sveobuhvatno znanje o životu ili samo jedna vrsta tradicionalne medicine, porijeklom iz nama daleke Indije?

Prije definicije, upoznajmo ajurvedu:

Ajurveda je najstarija znanost o zdravlju, liječenju, životu. Uvijek se spominje 5000 godina, i to je točno utoliko što su prije otprilike 5000 godina napisani klasični ajurvedski tekstovi, no ajurvedsko znanje je postojalo i prije, u ljudskoj svijesti i prenošeno je usmenim putem. Ono što je važnije od starosti je da je ajurveda sve to dugo vrijeme bila živa. Kroz stoljeća i tisućljeća skupljano je iskustvo, odbačene su sve neučinkovite metode, usavršene su djelotvorne.

Svaki aspekt života, i san, i škola, i igra, i ručak, i gledanje TV-a, i radost i suze, ... sve što radimo tijekom dana, sve je to važno sa ajurvedskog gledišta. Iako i u ajurvedskim knjigama postoje opisi bolesti, one nisu najvažnije, važna je cjelovitost, nas i našeg života.

Cjelovitost znači i cijelog života, jer ajurveda proučava cijeli život, od začeća do pokopa. Posebnu vrijednost ajurvedi daje naglašavanje individualnosti, svaka osoba je drugačija i stoga se liječenje uvijek individualno prilagođava. Kao i savjeti za očuvanje zdravlja, jer je preventiva oduvijek u ajurvedi bila jednako važna.

Život je vrlo osjetljiv i složen fenomen, na koji stalno utječu vanjski i unutarnji faktori. Koji su, naravno, u ajurvedskim spisima vrlo detaljno opisani. Čovjek je dio prirode i poštivanje  prirodnih zakona je temelj zdravlja i liječenja. Sve ovo je primjenjivo u bilo kojem dijelu svijeta, i u bilo koje vrijeme. Socioekonomski uvjeti danas su drugačiji nego prije 5000 godina, život u današnjoj Indiji se  razlikuje od evropskog načina života, ali osnovni ljudski impulsi života su isti. Stoga i ajurveda, znanje o životu, pripada svima.

Ali, ne smijemo zaboraviti  Indiju, sve mudre ljude koji su prije puno tisuća godina skupili to znanje o životu, i sve vrijedne liječnike, vaidje koji su primjenjujući je, razvijali ajurvedu i sačuvali je za nas. I sve one, koji danas to znanje nesebično dijele i s nama Evropljanima, koji smo svoje znanje o životu velikim dijelom zaboravili i zamijenili otuđenom medicinom hladnih dijagnostičkih strojeva i složenim formulama sintetičkih lijekova.

I stoga, ajurveda je cjelovit sustav znanja o životu, usklađen sa prirodom, razvijena i sačuvana u Indiji, stara je koliko i čovječanstvo, koliko i stalna ljudska potreba za srećom i harmonijom.

piše: dr. Željka Lovrić