Thursday, January 31, 2013

Neodance radionice


Iako jedinstven, NeoDance posjeduje neke sličnosti s postojećim plesovima ili drugim tjelesnim aktivnostima. Uz veliki oprez, zbog orijentacije, NeoDance bi se mogao opisati kao kombinacija joge, tai-chia i spontanog plesanja. Zanimljivo je to što za NeoDance nisu potrebne posebne sklonosti ili sposobnosti. Svatko može neo-plesati, bez obzira na dob, tjelesne sposobnosti ili talenat za glazbu.

NeoDance radionice održavaju se u tri odvojena stupnja. Prvi stupanj naziva se “Ples prirode”. Na tom stupnju uče se osnovni elementi NeoDance-a. Plesanje prirode je zapravo plesanje koje nas usklađuje s prirodnim elementima: Zemljom, Vodom, Suncem i Vjetrom. Između njih postoji i Ples preobrazbe, Kaos ili Trans (od “transformacija”).

Na prvoj radionici polaznik uči položaje, pokrete i načine disanja koji pripadaju pojedinim plesovima. Također, savladavaju se i druge vježbe koje omogućavaju dugotrajno plesanje.

Drugi stupanj NeoDance-a naziva se “Ples svijesti”. Za taj je stupanj potrebno proći prvi stupanj i uvježbati ga. Nakon toga, na “plesu svijesti” učimo izražavati sebe kroz pokret, održavajući ritualne obrasce naučene na prvom stupnju. Tim obrascima dodaju se novi elementi, poput “prvobitnih zvukova” i prirodnih ritmova koje polaznici sami održavaju (rukama, bubnjevima ili drugim udaraljkama). Jedan od važnijih (i zabavnijih) elemenata je potraga za svojim “plesnim imenom”.

Treći stupanj se naziva “Ples Boginje” i predstavlja vrhunac upotrebe ritualnog pokreta u stvaranju ekstaze te izravnog iskustva viših stanja svijesti. Treći stupanj zadire u područje erotike i seksualnosti, pa je poželjno na radionicu doći s nekim s kim možemo plesati malo otvoreniji i intimnije.

Sva tri stupnja podučavaju se u obliku vikend radionica. Dodatne informacije zatražite mailom.

Osim radionica, organiziraju se i sezonske proslave (početak godišnjih doba i slično), a u nekim se gradovima održavaju i redovita tjedna isplesavanja.