Friday, December 21, 2012

Čestitka za zimski solsticij 2012.

Prva želja koju dijelim s vama glasi: želim vam da sada – što prije - dočekate stvarni početak svijeta!

Jer ako to propustite, znači da se još uvijek koprcate u nepostojanju izmišljene priče koja čeka svoj kraj.

Želim vam da sada – uskoro – s punim razumijevanjem kažete: ovo do sada nije bilo NIŠTA; svijet tek sada počinje!

Taj početak je tu, pred vama, kao što je oduvijek i bio. Stvar je samo u tome da nikad niste iskreno pomislili da biste doista mogli proći kroz nepostojeća vrata koja vode do njega. A za početak svijeta, za njegov konačni početak, potrebno je samo to: jedna jedina iskrena misao koju ne možete zaboraviti.

Tijelom još uvijek u bajci koju zovete životom, želim vam misao o mogućnosti istinskog početka.

To je gotovo sve; gotovo dovoljno – ta jedna želja. Početak svijeta se zasniva na njoj.

Međutim, u ime dolazećeg praznika svjetla i novog godišnjeg ciklusa, poželjet ću vam još nekoliko korisnih stvari.

Oduvijek ste bili dobra uloga; samo ponekad dobar glumac, a sada vam želim da postanete dobar scenarist i režiser.

I da ne zaboravljate tako često kao do sada, gdje ste i što zapravo radite. Jer, čak je i početak svijeta samo početak nove predstave.

Želim vam prisjećanje na smrt svakog trenutka vašega života. Tako da ne propustitite ni jedan svoj posljednji dah, te da vas kasnije ne posrami ni jedna vaša posljednja misao.

Želim vam dovoljno hrabrosti da novim očima pogledate svijet oko sebe i odlučno odbacite svu iluziju, pa makar to bilo sve što ste mislili da o njemu znate.

Želim vam dovoljno hrabrosti da novim očima pogledate u sebe i odlučno odbacite svu iluziju, pa makar to bilo sve što ste mislili da o sebi znate.

Želim vam laganu dekonstrukciju laži, iako lakoća nije bitna.

Znam da imate svojih želja o ljubavi, zdravlju, uspjehu i sreći. Imat ćete toga koliko god stane u vaš um i vaše srce – to vam čak ne moram ni poželjeti. Ispunjenje takvih želja je zajamčeno.

Pitanje je međutim koje i kakve želje stanu u izmišljenu posudu? I ne bi li od svega toga bila bolja ona stvarna, pa makar sada ni ne znamo što sve i koliko u nju stane?

Neposredno prije početka svijeta na ovo pitanje ćete odgovoriti iskrenim "DA".

Ako se dvoumite, znači da još nije vrijeme za početak.

Što me dovodi natrag do moje prve i jedine želje od bilo kakve važnosti.

Želim vam da sada – uskoro – iskreno i s punim razumijevanjem, odlučno i hrabro, kažete: ovo do sada nije bilo NIŠTA; svijet tek sada počinje!

Svjetlo je oduvijek bilo početak i kraj svega što se događa u našem životu. Pred nama je još jedan značajan praznik svjetla. Iskoristite ga dobro. Kažite DA početku svijeta.

No comments:

Post a Comment

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujemo da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.