Thursday, February 28, 2013

Napredni studij joga sutri

Nakon završenog Tečaja aktivacije naprednim praktikantima se pruža mogućnost za detaljno istraživanje tehnike koju je opisao Patanđali u trećoj knjizi svog spisa “Joga sutre”. Prva, druga i četvrta knjiga njegovog spisa su teoretske te objašnjavaju do u detalje razvoj svijesti. Njih će zainteresirani proučavati na Studiju joga sutri.

Napredni studij je praktični program. Traje dva tjedna i provodi se u našem Centru. Radi se o praktičnom istraživanju i aktivaciji SVIH iznimnih sposobnosti koje u obliku sutri spominje Patanđali u svojoj trećoj knjizi posvećenoj sidhijima. Zbog svoje dužine (gotovo četrnaest dana intenzivnog programa) i niza tehnika koje se proučavaju i svladavaju, ovaj program je iskustveno vrlo snažan. Za njega se potrebno pripremiti redovitom praksom tehnika aktivacije, a uvjet je nepostojanje bilo kakvih ovisnosti.

Napredni studij joga sutri rezultat je dugogodišnjeg Adrianovog proučavanja i iskušavanja istinske joge. Naglasak je na praksi, ali se djelomično obrađuju i teoretska znanja iz Studija joga sutri. (Međutim, zanimljivo je da Studij joga sutri, kao teoretski tečaj, nije preduvijet za ovo iskustvo. Naime, nepostojanje detaljnog intelektualnog razumjevanja Patanđalijevog spisa neće ni na koji način umanjiti sposobnost za izravno iskustvo.)

Joga sutre su jedan od najznačajnijih duhovnih tekstova ikada napisanih. One u sebi sadrže teoretsko, ali i praktično znanje, u obliku jednostavnih "formula". Međutim, upravo ta jednostavnost je bila najveća prepreka u razumijevanju njihovog značaja i sadržaja. Sada se nalazite pred mogućnošću da izravno, u svojoj vlastitoj svijesti, istražite mnogobrojne nijanse stvaranja kao i mogućnosti koje ono otvara.