Friday, March 1, 2013

Tečaj aktivacije

Na ovom tečaju uče se takozvane “tehnike aktivacije”. Ovaj dio programa Integralne meditacije je za one koji žele istraživati uspavane sposobnosti svog živčanog sustava. Aktivacijom će ih "aktivirati". Čista svijest doživljena u meditaciji u sebi krije neslućene mogućnosti, a mi ih možemo uporabiti na način na koji želimo. Osim pružanja mogućnosti djelotvornog korištenja duh/tijelo sustava, tehnike aktivacije izgrađuju most do takozvanih viših stanja svijesti.

Aktivacija se uči na sedmodnevnom tečaju u našem Centru. Preduvjet je barem godinu dana vježbanja osnovne tehnike Integralne meditacije i jedan Tečaj ubrzanja na kojem se uči Tehnika integracije. Također, preduvjet je i nepostojanje znakova ovisnosti poput pušenja, alkohola i slično, te redovito vegetarijanstvo barem dva mjeseca prije tečaja.

Tehnike aktivacije imaju ponekad fascinante učinke koji doslovce nalikuju "čarolijama". Zapravo, kad se savladaju, tehnike aktivacije omogućavaju stvaranje bilo kakvih iskustava na razini naše svijesti, bez potrebe za vanjskim podražajima. U tom smislu, njihovim korištenjem mi počinjemo stvarati "nešto iz ničega". Zbog toga tečaj na kojem se uče tehnike aktivacije često popularno nazivamo: Tečaj za čarobnice i čarobnjake!

Znanje na kojem su ove tehnike zasnovane sadržano je u starom zapisu o jogi pod nazivom “Joga sutre” koji se pripisuje mudracu imenom Patanđali. Studij joga sutri (prva, druga i četvrta knjiga) nije preduvijet za ovaj tečaj – budući da je taj studij teoretskog tipa. Međutim, ovaj tečaj jest preduvijet za dvotjedni Napredni studij joga sutri na kojem se u praktičnom smislu proučava treća knjiga Patanjalijevih joga sutri.

Praktikanti Integralne meditacije s ovim tečajem prelaze u napredni stupanj djelovanja, a viša stanja svijesti su sada na dohvat ruke.