Monday, February 4, 2013

Vastu primjer: mansardni stan


U ovom slučaju radilo se o velikom potkrovnom stanu (oko 100 m2). Većina površine je u jednom prostoru, bez zidova ili većih pregrada. Na južnom dijelu stana je odvojena prostorija od 12 m2, a na sjeverozapadnom od 8m2. Osjećaj prostranosti dodatno je pojačan velikom količinom svjetla koje dolazi kroz krovne prozore. Položaj kupaonice (jugozapad) i kuhinje (zapad) bio je određen instalacijama i nije se mogao mijenjati. Slijede neki detalji uređenja s fotografijama. 





Osnovne boje u stanu (bijela, plava, žuta) prilagođene su vlasniku. Na gornjoj fotografiji možete vidjeti kuhinju za koju je izabrana kombinacija plave i svjetlog drveta, te žuta keramika koja individualno odgovara vlasniku kuhinje. Opće pravilo o crvenoj boji u kuhinji zadovoljeno je crvenim detaljima (stolica, vaza). Zapazite da je brahmastan u kuhinji ostavljen slobodnim (zaokružuju ga stol i kuhinjski elementi) iako je kuhinja dio cijelog stana. Na fotografiji se vidi i brahmastan cijelog stana koji se nalazi ispred stola i također je slobodan. U pozadini je sjeverni dio stana s radnim prostorom koji je vizualno odijeljen pomoću pregradne police.




U radnom prostoru prevladava bijela (individualno povoljna za rad vlasnika stana), a žuta je prisutna prema općem pravilu. Na zidu se vide dvije vastu jantre koje služe kao mjera ispravljanja za cijeli stan koji je prema svom položaju malo zakrivljen u odnosu na glavne smjerove. Pri radu, lice je okrenuto sjeveru.




Na jugozapadnom dijelu radnog prostora nalazi se velika polica s knjigama.




U dnevnom prostoru brahmastan je slobodan i jasno označen kružnim tepihom (povoljnim za zaigranost i živost), a TV i glazbeni aparati smješteni su u jugoistočnom dijelu.





S druge strane dnevnog prostora, nalazi se ulaz u spavaći prostor koji je ispravno odabran na jugozapadnom dijelu stana.






Posebno je lijepo uređena kupaonica. Boje keramike su pažljivo odabrane da individualno odgovaraju vlasniku (prevladava žuta, ali su zapravo prisutne sve boje).

Prostrana kada smještena je na sjeveroistoku, a oko nje je urađen lijepi keramički mozaik. Središnji prostor kupaonice, brahmastan, također je istaknut kvadratnim mozaikom.