Saturday, February 2, 2013

Vastu primjer: blagovaonica

Ova je blagovaonica smještena u središnjem dijelu prizemlja samostojeće kuće. Proteže se prema jugoistoku što je prilično dobar položaj za prostoriju tog tipa. Čak dva velika prozora daju vrlo mnogo svjetla koje u kombinaciji s drvenim namještajem suvremenog dizajna stvara iznimno toplo ozračje.

Vastu prilagodba vidljiva je u dva važna detalja: uvođenje oblika kruga i odabir boja.



Obratite pozornost na kružne tepihe (ne samo u blagovaonici već i u kuhinji koja se vidi u pozadini) čije središte je slobodno. Na taj način je zadovoljeno načelo očuvanja takozvanog “brahmastana”. Kružni tepisi (odnosno oblik kruga) nije uobičajen u vastu-u, međutim ovdje smo mu pribjegnuli zbog dva razloga. Prvi je stvaranje ravnoteže u načelu vode zbog poremećaja Ise u kuhinji koji se nije mogao izbjeći. Naime, instalacije za štednjak nalaze se u smjeru sjeveroistoka što nije dobro. Drugi razlog je ublažavanje posljedica nepravilnog oblika prostorija s mnogo kuteva, što kružni tepisi vrlo učinkovito čine. Uzgred, krug kao oblik potiče na društvenost, pa će ova blagovaonica biti omiljena i kod gostiju.


Boje su vrlo živahne. Prevladava snažna crvena boja dvaju zidova (čiji je učinak uravnotežem lagano sivom bojom preostalih zidova. Ova je boja prema jyotishu izvrsna za poticanje probavne vatre osobe koja provodi najviše vremena u kući. Za drugu osobu to je plava boja, koja količinski nije toliko prisutna ali kvalitativno jest, budući da su svjetiljke plave, a također i još neki manje vidljivi detalji.

Žuta boja kuhinje koja se proteže i u samu blagovaonicu također je individualizirana prema natalnim kartama stanovnika kuće. Sve u svemu, topao i ugodan prostor, neuobičajenih boja koje imaju svoj učinak na dubokim energetskim razinama.