Wednesday, February 20, 2013

Rasa tehnike

Riječ rasa znači "okus iskustva". Jyotish prepoznaje devet rasa koje su utjelovljene u devet nebeskih tijela Sunčevog sustava. Utjecaj naše sudbine, ili karme, vidi se u ravnoteži (dobar utjecaj) ili neravnoteži (loš utjecaj) određenih rasa. Pomoću jyotisha može se odrediti ravnoteža rasa i preporučiti određena Rasa tehnika (RT).

Rasa tehnike su osobne tehnike koje "rastaču" našu karmu. Po definiciji, to su postupci koji djeluju "unatrag u vremenu". RT mogu djelovati na svako životno područje. U praksi su djelotvorne, a tijekom same vježbe daju izvrsna meditativna iskustva.


Tečaj Rasa tehnika

Prije dolaska na tečaj, u sklopu prijave, polaznik mora dostaviti točne podatke o svom rođenju (datum, mjesto i vrijeme). Na osnovu toga instruktor(ica) Rasa tehnika će izračunati sve što je potrebno i pripremiti individualni program za svakog polaznika.

Na prvom predavanju obrazlažu se osnovna načela Rasa tehnika i njihov smisao. Rasa tehnike su djelotvorne preventivne mjere koje stvaraju ravnotežu karmičkih nositelja. Njima zapravo “čistimo” karmičke dugove. Na drugom predavanju, objasnit će se sama tehniku. Polaznicima će se objasniti na kojim razinama djeluje Rasa tehnika i zašto se to radi baš tako. Nakon toga skupina uči Rasa tehnike na primjeru rodenđanske tehnike. Slijedi osobni sastanak, analiza osobnog RT programa za sljedećih godinu dana te prema potrebi razgovor s polaznikom. Nakon toga, tečaj završava još jednim zajedničkim sastankom skupine polaznika, na kojem se utvrđuju detalji samostalne prakse.

Kako se vježbaju RASA tehnike?

Detaljno objašnjenje će polaznici, naravno, dobiti na tečaju. Slijedi opća informacija o Rasa tehnikama.

Prvo načelo govori o uporabi zvuka. Zvukovi koje rabimo u Rasa tehnikama sastavljeni su od takozvanih biđa glasova koji u sebi sadrže korijenska značenja neprevediva na razinu značenja koju rabimo u svakodnevnom govoru. Voditelj(ica) će utvrditi kod polaznika neravnotežu rasa i odrediti kojoj od njih je potrebno posebno pristupiti. Svakoj rasi pripada određeni zvuk.

Drugo načelo govori o aktiviranju ostalih razina svjesnog duha. Utjecaj zvuka bio bi nedovoljan da nije potpomognut intelektualnom, emocionalnom i transcendentalnom razinom. Ti elementi također čine dio Rasa tehnika.

Treće načelo govori o vremenu kao presudnom činitelju. Kad vježbamo Rasa tehnike najvažnije je činiti to u posebno određeno vrijeme te u posebno određenim intervalima. Naime, cijela je tehnika zasnovana na zakonu sinkroniciteta, koji kaže da istodobnost nekih događaja ukazuje na zajedničku kvalitetu koju dijele. Ukoliko u određeno vrijeme stvaramo određen utjecaj, zapravo aktivno sudjelujemo u oblikovanju kvalitete tog određenog trenutka. A upravo to stvara ravnotežu rasa!

Konkretno, određene tehnike vježbaju se u određeno odredeno vrijeme. Obično se izrađuje detaljan program za sljedećih godinu dana. Nakon toga, polazniku se savjetuje da ponovno dođe na savjetovanje. Tada će dobiti program za sljedeću godinu. Osnovna tehnika ostaje ista (što znaci da je ne treba ponovno učiti niti prolaziti tečaj), već se u sklopu kraćeg savjetovanja (oko 30 minuta) prilagođavaju pojedini elementi tehnike. Godišnji produžeci Rasa tehnika mogu se naručiti i pismeno.

Uz praksu Rasa tehnika moguće je priključenje u dva dodatna projekta koja koriste znanje o preventivnim mjerama usmjeravajući ih na kolektivnu razinu. To su "rođendanski krugovi" i "udarne skupine".

Rođendanski krugovi

Rasa tehnike u načelu ne radimo za druge ljude. Međutim, iskustvo je pokazalo da oni koji znaju kako ih vježbati imaju snažnu potrebu da pomažu drugima. Stoga smo stvorili takozvane "rođendanske krugove".

Preventivne mjere se često provode upravo na rođendan. Rođendan se tradicionalno slavi u svim kulturama, a sa znanjem o kozmičkim ritmovima, rođendan postaje iznimno vazan. Svi oni koji nauče Rasa tehnike mogu se priključiti "rođendanskom krugu". Na rođendan svakog člana svi članovi (bez obzira na mjesto stanovanja) pridruuju mu se u provođenju rođendanske Rasa tehnike. Na taj način dobiva se velika snaga djelovanja i stvara se izuzetan osjećaj zajednistva. Osim toga, teško da može biti ljepšeg i boljeg rođendanskog poklona od znanja da tog posebnog dana velik broj ljudi pridonosi našoj evoluciji.

Sudjelovanje u "rođendanskom krugu" je otvoreno i slobodno. Svoju rođendansku tehniku "otplatit" ćete sudjelovanjem u rođendanskoj tehnici svakog drugog člana vašeg "rođendanskog kruga"!

Udarne skupine

Praktikanti Rasa tehnika mogu se priključiti udarnim skupinama. One se sastaju u vrijeme kad se pomoću jyotisha mogu predvidjeti krizne situacije za cijeli svijet. Zajednička praksa Rasa tehnika pridonosi smanjenju napetosti te povoljno djeluje na prirodne zakone.

Udarne skupine djeluju na različit nacin. Ponekad se organiziraju skupovi “Uskladivanja s ritmovima prirode” (rujan 2001, svibanj 2002, listopad 2003., listopad 2009., studeni 2011; prosinac 2012.), a ponekad se skupine sastaju po gradovima, odnosno provode Rasa tehnike u isto vrijeme (travanj 2004.; studeni 2005; studeni 2006., listopad-prosinac 2009., kolovoz 2010.) stvarajući tako val usklađenosti s pozitivnim djelovanjem na karmičkoj razini.