Wednesday, December 21, 2011

Čestitka za zimski solsticij 2011.


Još jedan okret oko Sunca i eto nas uoči dugo očekivane 2012. godine! U svojoj optimističnoj jyotish analizi nazvao sam ju godinom buđenja.

I ona, eto, počinje sutra: 22.12.2011. u 05:30 GTC, a to je 06:30 po trenutnom srednje-europskom vremenu.

Znam, svijet u kojem živimo prihvatio je neke druge priče te istinski kozmički ritam i izvor svih priča zaogrnuo u različitu odjeću. Naš Božić je, uz zgodnu legendu, stavljen blizu pravog praznika svjetla – zimskog solsticija. Usput, s jelkama i zimzelenim, proslavit ćemo Saturnalije, rimski praznik koji baš i nema veze s kršćanstvom, a na badnju večer ćemo se, uglavnom ne znajući, prikloniti staroslavenskoj paganskoj tradiciji (iako nećemo u kuću unijeti stari hrastov panj – badnjak). A onda ćemo još i poštovati opće prihvaćeni kalendar i proslaviti umjetni, ali ipak nama dragi, 01.01.2012!

Neko će reći, pa neka, samo da se slavi!

U redu, neka se slavi. No, kad se već budimo u novoj godini, bilo bi red da ju, između svih drugih slavljeničkih dana koji dolaze, proslavimo i onda kad ona doista počinje, ne zato jer smo mi ljudi tako zamislili, već zato što se naša Majka Zemlja vrti oko Sunca i svako malo opisuje ritam života kojeg zovemo – godina.

Drage prijateljice i prijatelji, sutra, 22.12.2011., u 06:30 po našem vremenu, počinje novo razdoblje. Probudite se na vrijeme, okrenite se prema Suncu koje još nije izašlo, ali ćete vjerojatno vidjeti tragove zore na istoku, izgovorite svoje molitve, izrazite svoju zahvalnost za život i sve darove koje ste primili. Zatim meditirajte, a nakon toga počnite novu godinu s nadom u istinsko buđenje!

Ovaj solsticij (a time i godina koja se tada rađa) posebno je zanimljiv u našim krajevima jer počinje neposredno prije izlaska Sunca. Doduše, bolje će proći zemlje malo istočnije od nas (u zoni EET, poput Grčke, Bugarske, Ukrajine, Estonije itd) ali i to je sasvim dovoljno blizu. (Izlasci Sunca u Hrvatskoj 22.12.2011: Zagreb 07:34; Vukovar 07:21; Gospić 07:32; Rijeka 07:39; Split 07:24; Dubrovnik 07:15; izvor DHZM)

Ostavljam vama da razmišljate kakvo simboličko značenje ima početak novog razdoblja tik pred izlazak Sunca na mjestu na kojem se nalazite u ovome trenutku. Možda nećete smisliti ništa mudro, ali mogli biste osjetiti! Priroda nas je u svakom slučaju nagradila posebnim "specijalnim efektom" – izlaskom Sunca neposredno nakon novoga početka!

A što se mene tiče, evo što i kako vam želim u godini koja je pred nama:

Želim vam:

…otkrivanja istine, koliko može podnijeti priča u kojoj živite, i još komadić više, tako da nikad ne postanete robovi laži i privida.

…iskustva sreće, baš onakve kakvu želite i sami sebi, ali i one drugačije, zbog koje ćete shvatiti da ono što želite nije uvijek sve što možete dobiti.

…imetka i obilja, u količini koju možete zamisliti, i još mnogo više. (To vam želim prije svega zato da prestanete gubiti vrijeme na nevažne stvari.)

…zdravlja, toliko koliko je vaše tijelo spremno održati, ali i onaj osjećaj iznad toga – osjećaj da ste, u kakvom god stanju vaši mišići i kosti bili, sposobni za više. (Poželio bih vam i ljepotu, ali to već imate u neograničenoj količini, pa vam onda samo želim da to i prepoznate.)

...ljubavi, toliko koliko može podnijeti vaše srce, i još trunku više tako da ekstaza postane vaša svakodnevica.

...mudrosti, koliko stane u vaš um i još malo više, tako da uvijek žudno upijate nova znanja.

Ali, na posljetku, kad dobro razmislim, ono što vam želim više od svega jest buđenje, čisto i potpuno, tako da privid odvojenosti zauvijek nestane iz vašega života!


U budnosti vaš,
Adrian

No comments:

Post a Comment

Izrazite svoje mišljenje o napisanom (bilo u postu, bilo u nečijem komentaru), kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujemo da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.