Monday, March 4, 2013

Što je Integralna meditacija?





Meditacija je proces doživljavanja smirenijih stanja svijesti. Riječ “integralna” označava cilj tog procesa koji nas vodi do cjelovitog (integriranog) stanja duha i tijela. Integralna meditacija (IM) vježba se dva puta dnevno po 15 do 20 minuta.

Vježbanje Integralne meditacije jednostavno je i lako. Nisu potrebni nikakvi posebni uvjeti - vježba se provodi ugodno sjedeći zatvorenih očiju.

Tehnika uključuje uporabu posebnog “osobnog zvuka” ili “vibracije” koji se određuje prema individualnim značajkama duha i tijela (vrijeme i mjesto rođenja osobe te posebna interakcija između instruktora i praktikanta tijekom instrukcije).

Učinak IM blagotvoran je za tijelo, um, duh i dušu.

Jedan od najvećih problema današnje brige za zdravlje je stres koji se smatra najvažnijim čimbenikom kod bolesti poput depresije, napetosti, visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti, nesanice, dijabetesa, čireva, astme, artritisa i alkoholizma. Iako meditacija nije lijek za te bolesti, duboka relaksacija koju ona pruža smanjuje stres. Na taj način IM može imati povoljan utjecaj na smanjenje velikog broja zdravstvenih problema.

Vježbanje Integralne meditacije dat će vam više energije i snage da se suočite s izazovima svakodnevnog života. Smiren um jasno misli i pun je dobrih, stvaralačkih zamisli. Redovita meditacija temelj je dinamičnog i uspješnog života, a njezin rezultat je vanjsko obilje i unutarnje zadovoljstvo.

Meditacija je mentalna higijena. Tjelesnu higijenu provode svi ljudi bez obzira na dob, spol, rasu, vjeru, obrazovanje ili kulturu. Jednako tako je i s meditacijom koja ne zahtijeva promjenu na razini svjetonazora ili životnih navika. Jedina prilagodba je osiguravanje vremena za vježbanje meditacije (15 do 20 minuta dva puta dnevno). Sve ostale promjene događaju se spontano.